28.04.2023

April 28 / 2023

În urma multiplelor solicitări din partea reprezentanților mass media, cu referire la declarațiile Președintei Maia Sandu, Compania Aeriană Air Moldova comunică:

Susținem poziția expusă, cu referire la managementul defectuos al fostei întreprinderi de stat Air Moldova și intenționata îndatorare a acesteia până în 2018, inclusiv necesitatea tragerii la răspundere a celor implicați.

În ultimii ani, de nenumărate ori am anunțat public despre gestionarea defectuoasă a întreprinderii de către fostul management al companiei de stat Air Moldova, care până în prezent are dosare penale în instanță.

În acest sens suntem solidari cu Doamna Președinte și solicităm Procuraturii să ne comunice la ce etapă se află dosarele fostului director Air Moldova.

Este important de menționat că, Air Moldova a oferit organelor abilitate toate actele necesare pentru asigurarea unui proces de justiție echidistant.

La fel ca și Doamna Președintă, noi așteptăm ca Procuratura să ia atitudine în cazul celor care au adus compania Air Moldova în starea în care a fost până la privatizare.

Cât despre datoriile din prezent, o parte din ele sunt istorice de pe timpul companiei de stat, pe care Air Moldova le-a achitat din 2018 până în prezent, o altă parte din datorii sunt cauzate de Pandemie, Război și pierderea destinațiilor cheie.

Important! Air Moldova este dispusă să achite datoriile față de prestatori și să-și onoreze obligațiunile față de pasageri, DAR problemele financiare cu care se confruntă compania la ziua de azi, sunt cauzate de acțiunile bancii comerciale MAIB.

Banca, prin includerea în contract a unor clauze abuzive, obligă Air Moldova să cerșească de la bancă propriii bani pentru a achita operarea zborurilor, iar de fiecare dată când primește un refuz, compania este nevoită să anuleze zborurile.

Din păcate, acțiunile băncii nu sunt nimic altceva decât constrângeri financiare grave pentru companie, create intenționat.

Cu toate acestea, compania continuă să achite datoriile zilnic și întreprinde măsuri pentru a gestiona situația și a nu permite falimentarea operatorului Național.

La ora actuală, în conturile Air Moldova la banca MAIB sunt blocate 150 de milioane de lei, bani care ar permite companiei să achite prestatorii de servicii pentru a nu anula curse zilnic, bani care ar permite suplinirea flotei proprii și bani care ar asigura activitatea companiei fără constrângere.

Faptele vorbesc de la sine, iar acțiunile băncii par a urmări scopul de a împinge compania spre faliment.