Comunicat de presă 06 iunie 2022

June 06 / 2022

Stimați pasageri, stimați reprezentanți mass media, venim cu un apel public și un comentariu în urma perturbărilor de orar din data de 4 și 5 iunie 2022.

Situația care a dus la perturbarea orarului de zbor și blocării aeronavelor Air Moldova pe aeroportul din Antalya este rezultatul administrării a unui management defectuos, în frunte cu unul din foștii Directori Air Moldova, atunci când Air Moldova era întreprindere de stat.

Contractul cu agentul din Turcia, prin care se invocă aceste “pretenții financiare” încheiat la 21.06.2013., până la întreruperea acestuia, a fost reziliat în 2017.

La rezilierea acestui contract, nu au fost atestate careva datorii din partea Air Moldova față de prestator, în acest sens au fost semnate și acte de decontări reciproce care denotă lipsa datoriilor.

După rezilierea contractului din partea prestatorului au venit notificări despre “pretinsele datorii”. Verificările au arătat că datoriile invocate aparțin unui alt agent economic, unul dintre cei mai mari TOUR OPERATORI din Republica Moldova la acel moment. Drept urmare acel agent economic nu își mai desfășoară activitatea comercială în prezent.

În mod nedrept această datorie a fost adjudecata companiei Air Moldova de către instanța Turcă, aducând pagube financiare enorme pentru activitatea Air Moldova și a urmărit scopurile personale ale administratorului de atunci. Suntem convinși că acest caz este un atac raider asupra Air Moldova.

Air Moldova a fost și rămâne operatorul Național, lider pe piață, în pofida tuturor dificultăților căror le facem față de pe urma restricțiilor impuse domeniului aeronautic ca consecință a pandemiei COVID 19 și războiului din Ucraina. Este evident că poziția fermă a Air Moldova, provoacă interes și din partea unor actori de pe piața aeronautică care încercă să destabilizeze activitatea noastră.

În timpul apropiat publicul larg va afla inclusiv și numele celor care au participat la acest proces și care poartă responsabilitate pentru prejudiciile aduse companiei Air Moldova și pasagerilor săi. Organele competente vor fi sesizate despre aceste ilegalități.

Cerem organelor competente și opiniei publice să nu rămână indiferenți, adevărul și dreptatea trebuie să fie descoperite și mediatizate.

Stimați pasageri, cei care ați fost afectați de această situație, vă aducem încă o dată scuzele noastre sincere. Vă asigurăm că am depus tot efortul pentru a remedia problema în cel mai scurt timp posibil, pentru a reorganiza orarul de zboruri și a ne onora obligațiunile!

Cei care ani de rând au distrus și încercă în continuare să distrugă compania Air Moldova, lovesc acolo unde ne doare cel mai mult, în pasagerii noștri, care au de suferit în astfel de circumstanțe.

Dumneavoastră, pasagerii noștri, sunteți prioritatea noastră, pentru care continuăm să lucrăm, pentru a vă oferi servicii mai bune și mai sigure.

Stimați parteneri și prieteni, vrem să vă mulțumim pentru încrederea, ajutorul și cooperarea acordată la soluționarea acestor dificultăți.

Vă rugăm să manifestați, răbdare și încredere, în cel mai apropiat timp Air Moldova va bucura din nou, cu noutăți frumoase!