Guvernarea blochează activitatea companiei

May 19 / 2020

Compania „Air Moldova” constată cu regret și îngrijorare o influență tot mai mare a politicului în activitatea businessului din Republica Moldova și interferențe nepermise ale statului în relațiile contractuale dintre agenții economici privați.

„Air Moldova” a fost implicată, fără să vrea, într-un scandal politico-economic imens, care s-a acutizat în ultimele zile, fiind vorba de relațiile dintre autoritățile statului și compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău.

Deși se confruntă cu o situație extrem de complicată, la fel ca sectorul aviatic din întreaga lume din cauza pandemiei, iar perspectivele rămân a fi sumbre, „Air Moldova”, ca o companie responsabilă, încearcă să-și onoreze toate obligațiunile față de partenerii săi. În acest context, administrația „Air Moldova” a decis să contracteze un credit de la o bancă din străinătate pentru a achita serviciile de care a beneficiat. Printre creditorii „Air Moldova” este și compania „Avia Invest”, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău.

Astfel, o sumă de 2.000.000 de euro a fost transferat pe contul bancar al companiei de la BC „Moldova-Agroindbank” SA. Banca însă a blocat banii, fără a prezenta un motiv legal plauzibil, iar motivele invocate sunt absolut neîntemeiate din punct de vedere juridic. Acest fapt ne permite să afirmăm că este vorba de un abuz.

De fapt, „Air Moldova” s-a pomenit în aceeași situație ca „Avia Invest”, care, de asemenea, a anunțat despre blocarea unei sume de aproape două milioane de euro într-o altă bancă comercială.

Având în vedere destinația creditului contractat, cel de stingere a datoriilor, inclusiv față de „Avia Invest”, luând în calcul declarațiile recente privind intenția autorităților de a întoarce cu orice preț Aeroportul Internațional Chișinău în proprietatea statului, considerăm că blocarea celor 2 000 000 de euro de către BC „Moldova Agroindbank” SA a fost regizată. Intenția autorităților este să falimenteze în mod abuziv și artificial „Avia Invest”, pentru a-și atinge scopurile.

Consiliul de Administrație al „Air Moldova” condamnă vehement acțiunile iresponsabile ale politicului asupra activității de întreprinzător și își exprimă îngrijorarea subordonării de către politic a structurilor de forță, care având menirea de a proteja investitorii, dimpotrivă creează artificial obstacole în activitatea operațională a agenților economici. Pe această cale, chemăm toți subiecții implicați în fărădelegile comise să înceteze acțiunile ilegale și să-și orienteze eforturile spre rezolvarea problemelor economice ale țării și valorificarea interesului public. De asemenea, compania solicită autorităților să nu împiedice tranzacțiile sale financiare, care, au ca scop stingerea unei datorii, bani, care, într-un final, vor ajunge la bugetul de stat.