Pasageri cu mobilitatea redusă

Acceptarea la cursă a persoanelor cu dizabilităţi este bazată pe factorii următori:

  • Abilitatea agentului Handling de a oferi asemenea tip de servicii (echipamentul necesar, personal instruit)
  • Limitări (i.e. limitările maxime de PMR la bord pe tipul de avion, acceptarea la bord a anumitor categorii de PMR)

Pasageri cu mobilitatea redusă

Pentru a asigura confortul călătoriei persoanelor cu dizabilităţi, trebuie să ţinem cont de o serie de factori, cum ar fi starea de sănătate a persoanei, echipamentul solicitat , transportatorii aerieni implicaţi , limitările maxime pe tipuri de avion.

In acest sens, orice serviciu special pentru persoanele cu disabilitati trebuie sa fie solicitat cu 72 ore inainte de zbor pentru a permite transportatorului de a organiza si finisa aranjamentele necesare. De obicei aceste solicitari sint declarate agentului la momentul rezervarii biletului care introduce informatia necesara in rezervarea pasagerului.

Pentru persoanele care suferă de anumite boli şi sunt considerate cazuri medicale, compania Air Moldova va solicita datele medicale despre starea sanatatii a pasagerului.

Pentru a fi acceptat la zbor pasagerul trebuie să prezinte în ziua zborului un act confirmativ/certificat medical completat și ștampilat de medicul curant despre lipsa restricțiilor și aptitudinea de a efectua zborul. Certificatul trebuie sa fie emis nu mai devreme de 72 ore pînă la zbor.

Vă rugăm să ne informaţi în ce măsură mobilitatea Dvs. este redusa. Există trei categorii de scaune rulante recunoscute internaţional pentru a vă putea stabili gradul de dizabilitate:

  • WCHR - Wheelchair Ramp: Pasagerul solicita scaunul doar pentru a parcurge distanţe lungi; este capabil sa urce scari fara asistenta.
  • WCHS - Wheelchair Steps: Pasagerul nu poate urca scari dar poate parcurge distanţe scurte pe propriile picioare.
  • WCHC - Wheelchair Cabin: Pasagerul solicita asistenţă permanent, nu se poate deplasa la bord fară ajutorul unei alte persoane - propriul scaun rulant este necesar în permanenţă.

În cazul în care călătoriţi cu scaunul Dvs. rulant vă rugăm să ne informaţi în legătură cu greutatea, dimensiunile şi alte caracteristici speciale ale acestuia (ex: pliabil/ne-pliabil, sport/cu actionare electrica, etc.).

Scaunele rulante propulsate de o baterie electrica sint acceptate spre transporatre in baza unor conditii speciale. Bateriile ce nu se pot varsa (baterii uscate sau cu gel) pot ramane atasate scaunului dar trebuie asigurate şi deconectate iar bornele trebuie izolate inainte de îmbarcarea în avion. Nu se accepta spre transportare scaune rulante cu baterii umede sau lithium.

Transportul a unui echipament pentru mobilitate (scaun rulant, cîrje, alte echipamente ajutatoare) pentru persoanele cu mobilitate redusa este gratuit pe cursele Air Moldova. Se transporta numai la cala.

 

Pasagerilor cu deficiente partiale auditive sau vizuale

Pasagerul trebuie să informeze în momentul rezervării despre deficienta sa, pentru a organiza asistenta necesara. Nu este necesara prezentarea unui certificat medical pentru pasagerii cu deficenta auditiva sau vizuala.

Pasagerii ce au deficiente senzoriale multiple (vizuale si auditive) vor trebui să fie însoţiţi pe durata zborului.

Pasagerii cu mobilitate redusă sau cu deficienţe de percepţie senzorială îşi pot exprima preferinţa pentru locul ocupat la bord, dar din considerente legate de siguranţa zborului acestea pot fi restricţionate pe anumite rânduri sau locuri. (ex: rîndurile cu ieșirile de siguranță).

Pasagerii cu deficiențe de vedere și auz pot fi însoțiti de animalele ghid (cîini). Transportul ciinilor utilitari este acceptat gratuit. Pasagerii care călătoresc însoţiţi de câini utilitari vor informa incă din momentul rezervării despre acest fapt.

Condițiile de acceptare a cîinilor utilitari la zbor:

  • greutatea şi mărimea poate fi restricţionată
  • pasagerul trebuie să deţină un certificat, care confirmă statutul de "Animal Ghid"
  • nu este permis ca animalul să se deplaseze prin aeronavă
  • nu este permis ca animalul să ocupe un scaun
  • animalul trebuie sa fie cu botniță si lesa